Terug naar overzicht

Nieuwe wijkindeling Gereformeerde Kerk Almkerk
In onze gemeente wordt er met veel enthousiasme, betrokkenheid en energie invulling gegeven aan het wijkpastoraat door de diverse wijkteams. Daar mogen we trots op zijn en ook heel dankbaar!

De afgelopen maanden zijn we bezig geweest met een nieuwe wijkindeling. De zeven wijken (A t/m G) waren niet meer in balans qua grootte. Daarnaast hadden we voor twee wijken geen wijkouderling en was er een behoefte voor het opzetten van Ouderenpastoraat. Kortom, een goed moment om een nieuwe indeling te maken. We zijn zorgvuldig te werk gegaan en diverse opties zijn bekeken. Uiteindelijk hebben we voor vier wijken gekozen plus Ouderenpastoraat.  Tijdens de gemeenteavond in mei en ook op een avond georganiseerd voor wijkmedewerkers in juni, hebben we de plannen uitgelegd en suggesties vanuit de gemeente weer meegenomen in het definitieve plan. Het begin van dit nieuwe seizoen 2024/2025 is een mooi moment om daadwerkelijk met de nieuwe wijkindeling te beginnen.

Wat is er veranderd?
We hebben het aantal wijken teruggebracht van zeven naar vier, en daarnaast gaan we het Ouderenpastoraat op een iets andere manier organiseren. De vier nieuwe wijken hebben we hoofdzakelijk ingedeeld op geografische ligging in Almkerk: wijk Centrum, wijk Noord-Oost, wijk West, en wijk Zuid. Bij de nieuwe indeling is geprobeerd om de wijkmedewerkers zoveel mogelijk gekoppeld te houden aan de adressen van de huidige indeling. Adressen buiten Almkerk zijn onderverdeeld in deze vier wijken. We hebben er ook voor gekozen om uitwonende kinderen, wonend buiten de gemeente Altena, in te delen in dezelfde wijk als de ouders.

 Wijkindeling

 

Straatindeling
De plattegrond geeft in kleur aan hoe het dorp verdeeld is over de vier wijken. De straten (alfabetische volgorde) in Almkerk en Uppel zijn als volgt ingedeeld in de verschillende wijken:

CENTRUM

NOORD-OOST

WEST

ZUID

geel

blauw

groen

roze

Achterstraat

Almweg

Draf

Emmikhovenseweg

Anjerlaan

Altena’s Laantje

Dressuur

Galerij

Antonialaan muv ouderen

Bloemweg

Hoefslag

Kruisstraat

Burg H. Blokstraat

Boompjes

Korf

Midgraaf

De Borchgravestraat

Broekgraaf

Middenveld

Molenstraat

De Ridderstraat

Brugdam

Nieuwe Steeg

Professor de Quayplein

De Sering

Brugstraat

Provincialeweg Noord

Provincialeweg Zuid

Dirk van Clevestraat

Gantelweg

Sportlaan

Schenkeldijk

Fabriciusstraat

Het Leen

Vierspan

Vang

Graaf v. Nieuwenaarstr.

Hoekje

Vlinderslag

Voorstraat

Graaf van Hornestraat

Kerklaantje

Wisselslag

Wiek

Magnolialaan

Kerkstraat

   

Meidoornlaan

Laagt

Nieuwendijk

Andel, Babyloniënbroek,

Melkweg

Sjersestraat

Woudrichem

Drongelen, Dussen,

Mr. L.A. Donkerstraat

Uppelse Hoek

 

Eethen, Genderen, Hank,

Prunuslaan

V.d. Duyn van Maasdamstr.

 

Rijswijk N.Br, Uitwijk,

Rozenlaan

Van Hogendorpstraat

 

Wijk en Aalburg

 

Van Limburg Stirumstraat

   

Sleeuwijk

Veldweg

   

Werkendam

Watergang

   
 

Werf

   
 

Weth. Raamsstraat

   
 

Woudrichemseweg

   
 

Zandwijk

   
       

 

In elke wijk is een wijkteam actief op het gebied van pastorale zorg. Dit wijkteam bestaat uit een wijkouderling en wijkmedewerkers. In onze kerk vinden we het belangrijk dat we omzien naar elkaar en het (geloofs)leven delen. Hierbij spelen onder anderen de wijkteams een belangrijke rol. Bezoek bij lief en leed, voor een goed gesprek, wandelend of onder het genot van een kopje koffie of thee. Of gewoon voor een luisterend oor voor uw en jouw verhaal.

Ouderenpastoraat
Alle ouderen blijven in principe onderdeel van de vier wijken (Centrum, Noord-Oost, West, Zuid) met uitzondering van Altenahove, Huize Antonia, ouderen in Antonialaan en de overige zorgcentra zoals bijv. Goezate en Lemmenskamp. Deze adressen vallen pastoraal onder het Ouderenpastoraat. Wanneer gemeenteleden (75 jaar en ouder) verhuizen naar een zorgcentrum horen ze vanaf dat moment bij het Ouderenpastoraat.

Het team van het Ouderenpastoraat bestaat naast de ouderling en bezoekmedewerkers, ook uit een aantal pastoraal medewerkers en een diaken. Ze organiseren activiteiten voor alle gemeenteleden vanaf 75 jaar, dus ook diegenen die in één van de vier wijken wonen. Het team van Ouderenpastoraat kan ook door de andere wijkteams worden ingeschakeld voor pastorale zorg aan oudere gemeenteleden in de wijken. Ook kunnen de ouderen zelf aangeven wanneer ze graag bezoek ontvangen vanuit het Ouderenpastoraat. Voor laagdrempelige activiteiten wordt samenwerking gezocht met de andere kerken.

Tot slot
Met de nieuwe indeling hopen we dat iedereen zich onderdeel voelt van zijn/haar nieuwe wijk. De wijkteams staan voor u en jou klaar, dus neem gerust contact met hen op. Op de achterkant van deze Kerkwijzer staan per wijk de naam en telefoonnummer van de wijkouderling/contactpersoon vermeld.